štvrtok 24. marca 2016

Upútavka na splav- rieky Salza, v oblasti medzi mestečkami Wildalpen a Palfau Rakusko 220 km z BA




Posielam teda pár obrázkov z rieky Salza, z oblasti medzi mestečkami Wildalpen a Palfau. Rieka je nádherná - čiastočne mierne adrenalínová, ale netreba z nej mať obavy. No a z obrázkov Vám je určite jasné, že rieka je výrazne kochacia, počas celej plavby si človek užije neuveriteľných výhľadov.

Salza je zvládnuteľná aj pre úplných začiatočníkov - väčšinou sa využívajú nafukovacie kanoe, ktoré sú veľmi stabilné a "blbuvzdorné" a zážitok je oveľa intenzívnejší než na rafte. Na každej akcii sa objavil niekto s minimálnymi alebo žiadnymi skúsenosťami z  takejto vody a všetci to zvládli. Rieka je v zásade bezpečná - pereje nie sú dlhá a po každej pereji nasleduje "bazén" hladkej vody, kde sa dá v kľude  zastaviť, vydýchnuť, prípadne odloviť... V priebehu letnách mesiacov (koniec júna-august) býva spravidla menej vody a splav je tak jednoduchší.

Táto zábavička vychádza cca na 75 - 85 eur na víkend,  v čom je zahrnuté zapožičanie vodáckeho materiálu (neoprén, neoprén. botičky, vodácka bunda, vesta, prilba, loď pádlo), základný výcvik na vode, inštruktori, kempovné - v tejto cene je nocľah vo vlastnom stane, je možné priplatiť si (+5 eur) nocľah v jednoduchej chatičke (pre 4 osoby - dve poschodové postele) a samozrejme je možné zaistiť aj komfortné ubytovanie v blízkom penzióne (odhadom +20-30 eur v závislosti od penziónu). 

Okrem pádlovania sú v okolí rieky dve nádherné rokliny (Wasserlochklamm a Nothklamm), kam sa oplatí zájsť na vychádzku. Okrem toho sa vody môže kombinovať aj s ferratami a canyoningom (ale ten nám vlani zatrhli a zatiaľ sa nevie, ako to bude tento rok...)

No a samozrejme, dá sa splavovať aj na rafte, ale to kvôli miestnym predpisom len s väčšou cestovkou (ktorá je schopná si príslušné povolenia a certifikáty zaplatiť) alebo s miestnymi agentúrami. 

Vaša Janka - kamaratka zo Salamandry resort